May 5, 2012

sup ketam



jom masak sup ketam..sgt mudah dan sedap..

bahan-bahan :
4 btg crab stick ~ dipotong halus
sedikit isi ketam segar/isi ayam/fish ball
hirisan cendawan/sayur yg anda suka
2 ulas bwg merah dan 1 ulas bwg putih dicindang halus
sedikit serbuk lada hitam/putih
1 biji putih telur di pukul sedikit ~ asingkan kuningnya
daun bwg/daun sup/bwg goreng
air secukupnya - 2-3 cawan air ~ ikut nk kuah byk mana
bancuhan 1 sudu tepung jagung dan sedikit air ~ utk pekatkan sup
garam/gula/perasa

cara-cara :
panaskan sedikit minyak, tumiskan bwg2 td dan masukkan lada hitam/putih..tunggu hingga wangi..masukkan isi ketam/isi ayam/fish ball dan crab stick..kemudian masukkan air secukupnya.. tunggu hingga mendidih..~ p/s : kalau letak isi ayam pastikan ayam cukup masak dulu, masukkan sedikit air dulu untuk elak hangit, baru masukkan crab stick dan air...
bila dah mendidih, masukkan putih telur dan kacau rata...nk telur putih lebih, tambah lg sebiji..
kemudian masukan bancuhan tepung jagung tadi... kacau rata dan perasakan dgn garam dan gula.
siap untuk dihidang..boleh tabur daun bwg or bwg goreng..
cubalah..selalu msk sup ayam je kan..hehe yg ni lagi mudah!!!


May 4, 2012

Bubur jagung + barli



malam-malam mkn bubur jagung..hehehe..aritu kat ofis ade catering jamu org kursus dgn bubur jagung..tp tak sempat nk mkn dah abes..huuuuu..tu yg teringat2 smpi jd dinner sy mlm ni..

bahan-bahan :
1 cwn jagung dlm tin ~ bukan yg cream tau..atau jagung frozen pun bole..kalau yg mentah rebus dulu ye..
1 cwn barli yg sdh direbus ~ rebus dulu dalam periuk lain sampai kembang..rasanya barli ade jgk yg segera/dlm tin kan..sy tak pasti..xjumpa plak kat kedai..hehehe..nak letak yg warna-warni tu pun ok..tp kena rebus dulu gak..
satu sudu besar sagu, di bilas dan toskan..sy jumpa yg kaler merah je..hehe
1 cawan santan pekat
1 - 2 cawan air biasa~ ikut nak kuah cair atau pekat
5-6 sudu besar gula
secubit garam
daun pandan

cara-cara :
campurkan semua bahan...masak atas api sederhana..sentiasa kacau hingga mendidih ~ elak pecah minyak..jika pekat sgt, boleh tambah air lg..rasa dulu tau..mana tau kurang gula or terlebih.. dah siap..kejap je masak..sy punya bubur jd kaler pink sket sb sagu kaler merah..huhuhu
selamat mencuba!!!


May 1, 2012

sambal ayam





selamat hari pekerja..yeay cuti!!! huhu
tghr kite makan sambal ayam..hehe resepi mudah, tp lain sikit dr sambal ayam yg biasa..

bahan-bahan:
ayam 4-5 ketul ~ goreng tp jgn garing sgt bersama kunyit dan garam
cili kering ~ dlm 10 tangkai
1 labu bwg besar
sedikit halia ~ 1cm
kisar semua bahan dgn sedikit air...
kulit kayu manis,gula,garam,asam keping

cara-cara:
panaskan minyak, tumiskan kulit kayu manis dan bhn2 yg dikisar td.. masukkan sedikit gula ~ untuk buat warna sambal cantik..tunggu hingga cili masak betul...
masukkan pula ayam td..letak air jika sambal sgt kering..renihkn sekejap..
perasakan sambal dgn garam dan sedikit asam..
hahaha siap!!!
 ltk kayu manis akan buat smbal lebih enak..
cubalahhhh!!!


kek coklat mini & lapisan keju ~ new


kek coklat yg sgt moist bersama lapisan keju..kek ni dikukus ye..sb tu sgt moist!!