Oct 16, 2015

Ayam Bakar


Dah lama sangat tak update ni.. huuuuu
Resipi ayam bakar yang enak..

kuantitinya saya kurangkan sbb kepak ayam ada 5 ketul jek.. hehe

Bhn2 A: 3 s/b cili boh - guna 2 sb cili kering blender 
2 keping gula Melaka 1/2 cawan air - masak semua hingga pekat 
Bhn2 B: 4 ulas bawang pth 
1 ulas bawang besar 
1 kiub stok ayam 
1 inci halia 
5 s/b sos lada hitam - letak 3 sb + 2 sb sos tiram 
5 s/b madu  
Garam &Butter - lumur pada ayam masa nk bakar nnt - 
blend bhn A dan B bersama2.. - lumur bhn blend pada ayam yg telah dikelar dan perap sekurang2nya 2 jam. - lumur butter dan panggang ayam 180C 50 min- 1 jam atau hingga masak.siram atas ayam lebihan perapan dlm bekas ayam bakar. 


Jun 9, 2015

Arissa hana 1 year

video
Bday Arissa di rumah pengasuh - nampak tak kek yg comot itu..

Macadamia White Choc

Baby cica genap setahun 25 mei yang lepas. Sgt kejap masa berlalu, terasa mcm baru je lahirkan arissa hana.
Macam biasa mama arissa ni akan rajin buat kek beday untuk anak-anak. Alhamdulillah menjadi walaupun comot tp sedap rasanya. Ambil resipi dari my baking workshop. Hepi beday baby cica semoga menjadi anak yang soleh dan pintar. Mama always love u!

Jun 8, 2015

My Pavlova

Haha sedap sgt rasanya...

Sebelum kejadian

Mini Pavlova

Walau pun first time buat tp menjadi.. tp masih mencari2 macamna nk elakkan pavlova melekat dengan parchment paper tu..walau pun dah tabur tepung jagung.. mungkin ada salah di mana2.. atau kena gris butter dulu then tabur tepung jagung kot.. tp rasanya memang ummpphhh!!
Ambil resipi dr sini  blog cik epal . Sila ikut segala pantang larangnya huhuhu..

Jan 20, 2015

makanan bayi 7-8 bulan - bekal arissa hana

Bekal baby cica

Sup ikan + carrot + brokoli

sup ayam + kentang + keledek
umur arissa nk masuk 8bln dah..mama puas fikir nk bg arissa bekal ape kat rumah pengasuh..akhirnya percubaan bg nasi lembik dan sup menjadi!..rupanya baby cica suka mkn yg mcm tu..setiap minggu msk 2menu sup..ikan dan ayam..frozen kn utk stok 1week..sgt mudah kerja mama..hari2 just msk nasik lembik je lenyek..selain bekal nasi n sup mama bekal jg buah n baby bite biscuit tuk baby cica..
Resipi sup ikan...
Bwg holland
Bwg putih
Btg saderi
halia
Carrot
Ikan bilis-utk bg perasa sup kita
--》hiris n tumis semua diatas dgn sdikit minyak
Kepingan ikan-potong kiub siap2 utk bekal 2-3 hari
Brokoli-jg ptg siap2 utk bekal 2-3 hari
--》bila dah empuk...masukkan kepingan ikan..tunggu ikan msk...ikan yg sesuai ikan merah n tenggiri
--》last masukkan brokoli
Sejukkan dan asingkn untuk kita frozenkn...jgn lupa tag ikan dan tarikh...sy cdgkn msk semua utk seminggu sj..nt nxt week ganti sayur lain pula xde la baby kita bosan kn...slmt mencuba!
arissa hana - baby cica