May 4, 2012

Bubur jagung + barli



malam-malam mkn bubur jagung..hehehe..aritu kat ofis ade catering jamu org kursus dgn bubur jagung..tp tak sempat nk mkn dah abes..huuuuu..tu yg teringat2 smpi jd dinner sy mlm ni..

bahan-bahan :
1 cwn jagung dlm tin ~ bukan yg cream tau..atau jagung frozen pun bole..kalau yg mentah rebus dulu ye..
1 cwn barli yg sdh direbus ~ rebus dulu dalam periuk lain sampai kembang..rasanya barli ade jgk yg segera/dlm tin kan..sy tak pasti..xjumpa plak kat kedai..hehehe..nak letak yg warna-warni tu pun ok..tp kena rebus dulu gak..
satu sudu besar sagu, di bilas dan toskan..sy jumpa yg kaler merah je..hehe
1 cawan santan pekat
1 - 2 cawan air biasa~ ikut nak kuah cair atau pekat
5-6 sudu besar gula
secubit garam
daun pandan

cara-cara :
campurkan semua bahan...masak atas api sederhana..sentiasa kacau hingga mendidih ~ elak pecah minyak..jika pekat sgt, boleh tambah air lg..rasa dulu tau..mana tau kurang gula or terlebih.. dah siap..kejap je masak..sy punya bubur jd kaler pink sket sb sagu kaler merah..huhuhu
selamat mencuba!!!


No comments: