Apr 30, 2012

gulai telor


dah xde idea nk masak gape..heheh jadi masak je la gulai telor yg mudah..

bahan-bahan :-
bwg putih, bwg besar/merah,  1-2 cm kunyit hidup, 1 btg serai ~ xde pun xpe ~ kisar semua bahan.
santan ~ 1/2 biji kelapa, 1 sudu kecil cili boh, 2-3 biji telor, sedikit asam keping

cara-cara :-
didihkan santan bersama bhn yg dikisar dan cili boh..
masukkan telor sebiji-biji..masukkan sedikit asam keping, garam dan perasa kalau nak..
tunggu hingga telor masak ~ sentiasa dikacau tp jgn sampai yg kuningnye pecah pulak..
ok siap..hehe mudah kn..sedap dimkn dgn aym goreng..
selamat mencuba!!!

Apr 22, 2012

Asam Pedas ~ Ala Terengganu


Lunch untuk tghr dimasak oleh en suami..huhu masak asam pedas terengganu ~ resipi mok die.. sgt mudah dan enak!!! mari tgk resipi dan cuba..
 
Bahan-bahan
bawang besar, bawang putih, halia ~ tumbuk lumat
cili kisar, asam gelugor
ikan

Cara-cara
tumiskan bahan yg telah ditumbuk tadi. Masukkan cili kisar..tunggu hingga cili masak. Masukkan air secukupnya..tunggu hingga mendidih..
kemudian masukkan ikan, garam, gula dan asam gelugor..tunggu hingga masak..jgn lupe rase dulu...
siap!!!

Apr 13, 2012

kek lolipop



Dah lame nk buat post utk kek pop ni...br ni berkesempatan.. kek lolipop ni antara kek yg agak leceh nk buat..sabar sgt penting ye utk buat kek lolipop ni..hahaha..sebab ape dipanggil lolipop kek?? sebab ada stick yg mcm gula2 lolipop tu la..hehe..kalau yg tak letak stick tu dipanggil kek pop!!

bahan-bahan
kek coklat moist/ape2 perisa kek yg anda gemar ~ make sure kek tu moist
cream cheese frosting
choclate button/candy choclate/cooking choclate
stick
paper cup
hiasan

cara-cara
hancurkan kek, kemudian masukkan separuh dulu frosting, campurkan hingga rata..kemudian cuba bentukkan campuran td jd bebola..jika masih berderai, tambahkan lg frosting hingga boleh dibentuk..cucuk dgn lolipop stick..kalau xnk pun xpe ~ jimat sket hehehe
kemudian boleh la dibekukan kek td selama 1-2 jam..
setelah kek beku, cairkan coklat secara double boiled/microwave...celupkan kek dgn berhati-hati dan sabar..hehehe
boleh letak dlm paper cup, atau boleh cucuk atas styrofoam.hias ikut suka!!..bekukan balik lolipop kek td dlm peti sejuk..sekian...nmpk mudah kan..tp sebenarnya leceh nk buat kek lg, nk buat frosting lg..kalau beli dh siap mahal plak..huhu.. selamat mencuba!! sy ade jgk jual klik sini --> kek lolipop

Apr 7, 2012

Chicken Nugget ~ crunchies



Teringin makan naget ayam buatan sendiri? agak healthy jgk nak dibandingkan yg kita beli tu selalunya dicampur dgn kulit/lemak ayam..msg pun banyak kot...hahah tapi kalau dah tak cukup mase nak buat sendiri beli je la kannnn..sy suka beli brand ramly dan marina je..yg lain memang reject!!

Bahan-bahan ~ dpt dalam 12-15 biji 

200gm ayam ~ kisar guna food processer/blender ~ kalau malas beli je yg dh cincang, 1/2 sdb tepung gandum ,1/2 sdk garam,1/2 sdb mayones ~ optional,sedikit serbuk lada hitam ~ optional 
Untuk salutan luar nugget: 
1 biji telur ayam ~ pecahkan,Secubit herba ~ optional & secubit garam, serbuk roti Minyak untuk menggoreng ~ guna non-stick fry pan

Cara-cara 

Gaul ayam, tepung, garam, serbuk lada hitam dan mayones..bentukkan naget, memang akan melekat2, jadi sila golekkan naget tadi dgn sedikit tepung gandum supaya mudah nak bentuk.. letak atas bekas yg dah ditaburkan tepung ~ supaya tak melekat....jgn buat tebal2 ye..nt tak masak plak..

Dah siap bentukkan naget, bancuh telur dgn garam dan sedikit herba ~ secubit je tau..kalau banyak2 rasa pelik nt...hehehe, kemudian celupkan naget tadi dalam telur dan salut dgn serbuk roti ~ bole guna yg kaler oren or perang. 

Goreng dgn minyak yang panas dan api yg kecil....dah siap!!
naget lebih yg belom digoreng bole simpan dlm peti ais... selamat mencuba!!!

sanwic keju


morning!!! jom sarapan sanwic keju..paling senang nak buat... hehehe

kepingan roti wholemeal
kepingan keju
telor + sedikit garam + lada sulah/hitam

sediakan 2 keping roti, letakan sekeping keju, kemudian salutkan roti dgn bancuhan telor tadi..panaskan sedikit minyak dan goreng dgn api perlahan..siap!!

Apr 1, 2012

choclate chips banana muffin


Hi frenzz,,,huhu teringat kalau kat kg..ade pisang je..mulalah semua jenis makanan letak pisang..kalau mak sy dari pisang tu belum masak..die buat masak lemak pisang, kerepek pisang, lepat pisang, pengat pisang, cekodok pisang, goreng pisang..hehe mau muntah makan pisang hari-hari..hehehe
kali ni menurun kat sy plak..aritu buat pisang goreng popiah..ni pisang dah masak sgt ~ xlarat nk makan mentah2..jd sy buat muffin ~ mak tak pernah buat..heheh resipi muffin ni yg sgt mudah dan sgt moist!!!

bahan-bahan:-
bahan a :- petunjuk ukuran -->1 cawan=240ml
1 3/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh banking soda
1/2 sudu teh garam
satukan semua bahan kering dalam mangkuk

bahan b:-
1 biji telor
1/2 cawan minyak sayur/masak
1/2 cawan yogurt..ape2 yogurt..sy guna 2 yogurt calci yum perisa vanila ~ yogurt bhn penting utk buat muffin jd moist!
1 sudu teh vanilla
1 cawan pisang yg dilenyek ~ dlm 4-5 biji pisang berangan size biasa
3/4 cawan coklat cip ~ sy guna white choc
satukan semua bahan basah dalam mangkuk lain

cara-cara:-
panaskan oven 180darjah celcius.. ~10min
masukkan bahan2 basah yg telah dikacau sebati ke dalam mangkuk bahan2 kering..kaup balikkan hingga rata ~ tak perlu pakai mixer yeee...jgn over mix!!gaul sampai rata je..
kemudian sediakan paper cup ~ sy guna size m.. sudukan ke dlm paper cup dlm 2 sudu makan..isi adunan dlm 3/4 paper cup..jgn penuh2 ye...
pastikan oven panas..kalau tak nanti muffin tak cantik dan tak merekah..guna grill atas bawah..masak dalam 15-18 min..atau boleh test dgn cucuk lidi melekat atau tak..muffin boleh tahan dalam 5hari tanpa masuk peti ais...adunan dpt dlm 15biji..byk jugak tau sb cup yg sy guna agak besar wp size m..huhuhu

Selamat mencuba!!!

chicken cordon bleu ~



Chicken cordon bleu ni ada dlm menu di Secret Recipes.. resipi ni sgt popular di us.. ada ayam, kepingan ham dan kepingan keju yang digulung dan disalut dgn serbuk roti kemudian di goreng atau dibakar..sy dah cuba chicken cordon bleu ni..rasanya sgt yummmyy!!~
bahan2:-
dada ayam ~ dptkan dada yg agak nipis supaya mudah masak/ketuk2 ayam bg nipis..
kepingan ham
kepingan keju cheddar
tepung gandum/kfc
telor
serbuk roti

cara-cara:-
panaskan minyak ~ kuantiti agk banyak/panaskan oven 170darjah celcius
lumurkan ayam dgn sedikit garam dan serbuk lada hitam..
masukkan kepingan ham dan keju yg telah digulung kedlm dada ayam ~ biasanya ayam,ham dan keju digulung bersama..(sy malas nk gulung hehehe)..
~  ada juga gunakan sosej bg menggantikan ham..gulung sosej dgn kepingan keju..kemudian baru digulung dgn kepingan ayam...~
sematkan ayam dgn lidi untuk mengelakkan ayam terbuka ketika dimasak
kemudian salutkan ayam dgn tepung, telur dan akhir sekali serbuk roti..

goreng dgn api kecil dan sentiasa balik2kan untuk tidak hangit dan ayam masak dgn rata...
kalau guna oven bakar atas dulang yg dah sapu dgn butter or minyak..bakar selama 30-45 min..
ada juga yg goreng sebentar dan kemudian masuk dlm oven..

Dh siap boleh la dihidang dgn gravy blackpaper/mushroom soup/mayones/sos dan garden salad...
haha omputeh sgt sy ni ~ my hubby ckp.. selamat mencuba!!!