Feb 5, 2012

Ayam Masak Kunyit

Salam cuti yg panjang kawan2 blogger... masak ape tghr tadi?

saya masak ayam masak kunyit je.. teringat ayam kunyit kat gerai tepi jln dbp.. nk pegi bukak masa hari kerja je..ayam kunyit die memg sgt best!! tak kering.. setakat ni xpernah lg jupe ayam kunyit yg serupa dgn gerai tu..


so bahan-bahannya...ayam dipotong kecil dan gaul dgn kunyit(letak lebih sket), cili burung ditumbuk kasar, bwg besar dihiris, halia dn bwg putih diketuk, sedikit sos tiram, cuka, asam jawa, garam dan perasa.

mula-mula panaskan myk, tumis ayam hingga msk, dlm kuali yg sama, ketepikan ayam, tumis bwg,halia,cili smpi wangi...masukkan sos tiram, cuka, asam jawa dan air(nk ayam kunyit basah).kacau rata dgn ayam..masukkn sedkit garam dan perasa...siap!!! mudahkan.boleh la dihias dgn salad/timun..dan rasanya? setanding gerai itu...huhuhu

No comments: