Mar 25, 2012

Mini murtabak



Morning frenszzz..!! pagi2 dah makan murtabak..nyum nyum abes 3ketul ku telan sorang2..hehehe
tapi bukan 3 ketul yg besar tu ye..yg mini2 jekk...
ptg smlm dah buat pisang goreng guna kulit popiah..byk lagi lebihan kulit tu.. jd buat lah murtabak ni..jom tgk resipi!!

bahan2 inti :-
daging cincang
kentang dipotong dadu
sedikit bwg putih dan bwg besar dipotong dadu
daun kari ~ xnak pun xpe
2 sb serbuk kari
1 sb cili boh
1 biji telor

cara2 :- ~ inti lebih kurang sama dgn inti karipap
tumis bawang dan daun kari hingga naik bau..
masukkan cili dan serbuk kari
tumis hingga naik bau jgk..
kemudian masukkan daging dan kentang
masukkan sedikit air..masak hingga kentang empuk dan air kering..jgn lupa letak garam/gula dan sedikit kiub ayam ye ~ xnak xpe...
sejukkan inti...
sy buat 3ketul je..ade lg lebihan inti simpan peti ais...

pecahkan sebiji telur, gaulkan inti dengan telur td..~ boleh tambah hirisan daun sup/bawang jika suka

sediakan kulit popiah dan semangkuk air ~ sy guna kulit yg size kecil , celup kejap dlm air td ~ asalkan basah je...

letak kulit atas pinggan leper, letak dalam 1-2 sb inti yang dah digaul dgn telur..taburkan hirisan bawang jika suka..
lipat popiah mcm dlm gambar kat atas tu..boleh gam dgn telur or bancuhan pes tepung + air..
sambil buat tu..panaskan sedikit je minyak ~ mcm nk goreng lempeng..dah siap buat satu..terus masukkan murtabak dlm kuali..
sila buat dgn cepat ye..nt kulit koyak sb inti & kulit basah!!
masak dgn balik-balikan tau..jgn smpai hangit plak..hehehe

mkn cicah sos cili lagi mudah..tp kalau nk pencicah sebijik mcm kat pasar malam/ramadhan boleh la buat yeee..

kuah bawang merah :-
1/2 biji bawang besar
1 sudu kecil sirap ros ~ sy tak letak pun..hehe letak red color je sket
2 sudu besar sos cili ~ sy tak letak
2 sudu besar cuka
1 sudu kecil gula + garam sket

gaulkan semuanya..tambah air masak sket kalau kering sgt...

selamat mencuba!!!!

No comments: