Mulut terasa nk makan cream puff..jumpa resipi cream puff tp bentuk eclairs..agak leceh jgk nak membuatnya..heheh
bahan2 pastry :-
70gm butter
150ml air
100 gm tepung gandum ~ ayak
2 biji telur grade b
cara2 :-
1. satukan butter dan air dalam periuk dan panaskn atas api hingga butter cair, separa mendidih
2. tutup api dan masukkan tepung gandum
3. kacau tepung sampai jd doh dan sejukkan
4. setelah doh sejuk, masukkan 2 biji telor
5. putar/kacau sampai adunan licin
6. masukkan adunan dlm piping bag, potong hujung dlm 1/2inci
7. pipe bentuk eclairs atas dulang pembakar yg dh dialas dgn parchment paper/gris dgn butter
8. boleh juga guna nozel bintang
9. nozel bintang boleh buat bentuk mcm puff biasa
bakar pada suhu 180cel dlm 25-30min ~ panaskan dulu oven yaaa..
sejukkan eclairs sebelum letak intinya..
bahan inti cream :-
2 biji telor
4-5 sb gula halus
2 sb tpg kastad
300ml fresh milk
1/4 vanilla essence
cara2 :-
10. satukan telor dan gula
11. putar hingga kembang
12. masukkan tepung kastad dan kacau rata
13. sementara itu, panaskan susu dlm periuk ~ jgn mendidih. masukkan susu panas ke dalam adunan telor dan tepung td, kacau rata
14. kemudian masukkan adunan cream ke dlm periuk, masak atas api hingga pekat dan masukkan esen vanilla. sejukkan dan simpan dlm peti sejuk.
chocolate glaze :-
cairkan coklat masakan secara double boil..
setelah eclairs sejuk, bolehlah di belah tengah dan sapukan krim kastad td..pipekan/sudukn coklat cair di atas eclairs..siap untuk dingap!!!! simpan dlm peti sejuk kalau tak abes ngap!! hehehe
lagi satu bentuk biasa krim puff tu, belah tengah sapukan je coklat dan kastad krim.. xpayah nk hias2 hehehe..
p/s: bagi saya elok buat krim kastad dulu, masuk peti ais baru buat puff dan coklat cair..
selamat berperang kat dapur kalau nk mkn elairsss!!!
1 comment:
Incredible points. Great arguments. Keep up the good work.
Feel free to visit my web blog - diet plans for women
Post a Comment