May 5, 2012

sup ketam



jom masak sup ketam..sgt mudah dan sedap..

bahan-bahan :
4 btg crab stick ~ dipotong halus
sedikit isi ketam segar/isi ayam/fish ball
hirisan cendawan/sayur yg anda suka
2 ulas bwg merah dan 1 ulas bwg putih dicindang halus
sedikit serbuk lada hitam/putih
1 biji putih telur di pukul sedikit ~ asingkan kuningnya
daun bwg/daun sup/bwg goreng
air secukupnya - 2-3 cawan air ~ ikut nk kuah byk mana
bancuhan 1 sudu tepung jagung dan sedikit air ~ utk pekatkan sup
garam/gula/perasa

cara-cara :
panaskan sedikit minyak, tumiskan bwg2 td dan masukkan lada hitam/putih..tunggu hingga wangi..masukkan isi ketam/isi ayam/fish ball dan crab stick..kemudian masukkan air secukupnya.. tunggu hingga mendidih..~ p/s : kalau letak isi ayam pastikan ayam cukup masak dulu, masukkan sedikit air dulu untuk elak hangit, baru masukkan crab stick dan air...
bila dah mendidih, masukkan putih telur dan kacau rata...nk telur putih lebih, tambah lg sebiji..
kemudian masukan bancuhan tepung jagung tadi... kacau rata dan perasakan dgn garam dan gula.
siap untuk dihidang..boleh tabur daun bwg or bwg goreng..
cubalah..selalu msk sup ayam je kan..hehe yg ni lagi mudah!!!


1 comment:

cikceriacorner said...

wow bestnye wa..ko memang pandai masak..hehehe