Apr 1, 2012

choclate chips banana muffin


Hi frenzz,,,huhu teringat kalau kat kg..ade pisang je..mulalah semua jenis makanan letak pisang..kalau mak sy dari pisang tu belum masak..die buat masak lemak pisang, kerepek pisang, lepat pisang, pengat pisang, cekodok pisang, goreng pisang..hehe mau muntah makan pisang hari-hari..hehehe
kali ni menurun kat sy plak..aritu buat pisang goreng popiah..ni pisang dah masak sgt ~ xlarat nk makan mentah2..jd sy buat muffin ~ mak tak pernah buat..heheh resipi muffin ni yg sgt mudah dan sgt moist!!!

bahan-bahan:-
bahan a :- petunjuk ukuran -->1 cawan=240ml
1 3/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh banking soda
1/2 sudu teh garam
satukan semua bahan kering dalam mangkuk

bahan b:-
1 biji telor
1/2 cawan minyak sayur/masak
1/2 cawan yogurt..ape2 yogurt..sy guna 2 yogurt calci yum perisa vanila ~ yogurt bhn penting utk buat muffin jd moist!
1 sudu teh vanilla
1 cawan pisang yg dilenyek ~ dlm 4-5 biji pisang berangan size biasa
3/4 cawan coklat cip ~ sy guna white choc
satukan semua bahan basah dalam mangkuk lain

cara-cara:-
panaskan oven 180darjah celcius.. ~10min
masukkan bahan2 basah yg telah dikacau sebati ke dalam mangkuk bahan2 kering..kaup balikkan hingga rata ~ tak perlu pakai mixer yeee...jgn over mix!!gaul sampai rata je..
kemudian sediakan paper cup ~ sy guna size m.. sudukan ke dlm paper cup dlm 2 sudu makan..isi adunan dlm 3/4 paper cup..jgn penuh2 ye...
pastikan oven panas..kalau tak nanti muffin tak cantik dan tak merekah..guna grill atas bawah..masak dalam 15-18 min..atau boleh test dgn cucuk lidi melekat atau tak..muffin boleh tahan dalam 5hari tanpa masuk peti ais...adunan dpt dlm 15biji..byk jugak tau sb cup yg sy guna agak besar wp size m..huhuhu

Selamat mencuba!!!

No comments: