Jul 23, 2012

Siakap bakar bersambal



Menu berbuka hari pertama puase hari tu...ambil resipi dari google..hehe..gambar dah masak xsempat nak amik sebab kelam kabut nk buke..

bahan2
1 ekor ikan siakap sederhana besar lumur dgn sedikit garam dan air asam jawa

bahan2 sambal
2 biji bwg merah dan 1 biji bwg besar di mayang halus
2 biji bwg putih di mayang halus 
sedikit halia, lengkuas di mayang halus gak
1 btg serai di titik
garam dan gula merah/gula biasa
2-3 sudu cili kisar
air asam jawa secukupnya
sedikit santan/kerisik

cara2
tumis semua bhn yg di mayang, serai tadi hingga naik bau...masukkan cili kisar dan tunggu hingga cili masak..masukkan air asam jawa..masak hingga pekat dan naik minyak..
perasakan dgn garam dan gula merah..
kemudian masukkan santan/kerisik...kalau xde susu cair pun boleh..masak hingga santan meresap dan kuah pekat..
lumurkan sambal atas ikan..balut dgn daun pisang..
panggang atas kuali or grill..bkr dlm oven pun ok..
sy masak dlm 45 minit..20min sebelah2...hehehe

sambal kicap
potong dadu bwg besar dan bwg putih
cili api di hiris nipis
cili merah di hiris nipis
jus 2 biji limau kasturi/nipis/air asam jawa
kicap manis
campurkan semua bahan2....

siap untuk buka puase..heheheh

Jul 19, 2012

Ptyalism ~

Keadaan yang sgt menyeksakan bg sy..stress jgk kadang2..hahaha..dh hilang loya dan muntah2 dtg pulak rembesan air liur yg sgt banyak.dah dekat 2 minggu..aduhai.
.tak ramai antara member2 sy yang pernah ade pengalaman air liur over ni..nak tidur pun payah sb asyik nk ludah je..pernah smpi letak gula2 or jambu dlm mulut sebelum tdo sb malas nk meludah..naseb baik xkena kerumun semut..kihkihkih xsenonoh mama sy ni ~baby dlm perut ckp~ 
kat ofis lg la..duk mengunyah je,,smpi lenguh dh nk pegang makanan or mkn gula2..paling xbest tengah kumpul air liur dlm mulut, tibe2 bos dtg sergah..mau segumpal air liur terpaksa ku telan..alahai..gelinyaaa..tp tahan je sb bos punya pasal..kihkih..teruk betul!!..
time solat lg la..xtahu nk buat mcmn dah...puasa dh sgt dekat, kalo kat ofis n tgh meeting xkan asyik nk meludah je..xsanggup pulak nk kepit plastik nk meludah..hahaha..ewwwww
Harap2 air liur terlebih ni cepat2 la berakhir..doakan sy ye kwn2!!

Jul 18, 2012

Im back....Spageti


hi all...lama sgt dh x berblog dan memasak..huhu.. dekat 2 bulan jgk tak update..sb sy mmg tak masuk dapor,,,hehehe ..alahan memang teruk smpi turun berat badan jadinya..seminggu dua ni baru ade selera sikit..cuma mulut masih pahit dan air liur banyak...huh..xlarat nk meludah..huhu
Di sebabkan suka mkn spageti..maka resipi spageti lagi tp yg ni lain sikit..Spageti ni masakan ke 2 yg sy masak lps dah lama xmasak hehehe..kali ni xbeli prego or campbell..semua buat sendiri..hukhuk rajin la pulak ye...mmg homemade 100%..yg ni mmg xpekat sangat..cair2 sdp di slurppp..hehehe

bahan2 2-3 org mkn
Spegeti - rebus hingga lembut, toskan dan gaulkn dgn myk zaitun or myk mkn
3biji tomato besar yg masak ranum - direbus hingga masak, buang kulit dan potong dadu - simpan air rebusan
isi ayam dicincang halus
bwg putih dan bwg besar dicincang halus
sedikit cili kering kisar
serbuk lada hitam
sedikit kiub ayam 
sedikit sos tomato dan cili
gula,garam
secubit mix herb dan oregano

cara2
tumiskan bwg putih dan bwg besar..masukkan cili kering..tumis sebentar..kemudian masukkan ayam..tunggu hingga ayam masak..masukkan serbuk lada hitam, sos tomato dan cili dan air rebusan tomato..masukkan juga kiub ayam..tunggu hingga mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa..renihkan hingga agak pekat..baru masukkan mix herb dan oregano..

dah siap untuk di mkn dgn spageti..huhu