Oct 28, 2008

Choc Indulgence


Ternyata Sedapppp..walaupun rupa tak cantik. taken from MyResipi.com http://www.myresipi.com/top/detail/1508

Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**
  • 2 cwn whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara

  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. tambahkan golden syrup
  11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

Oct 13, 2008

Orange Marmalade Muffin


My 1st time orange muffin.. heheh.. resipi taken from http://rinnchan.fotopages.com

ingrediants:
  • 280 gm butter
  • 240 gm castor sugar
  • 4 eggs
  • 2 ts vanilla
  • 250 ml fresh milk
  • 400 gm all purpose flour
  • 4 ts baking powder
  • Orange Marmalade(can use blueberry or any other filling)
methods:
  • Ayak all purpose flour + baking powder sebanyak 3 kali. Ketepikan
  • Pukul butter + castor sugar hingga gebu, masukkan eggs satu persatu
  • Masukkan vanilla + fresh milk
  • Kaup balikkan tepung ke dalam butter

  • Masukkan separuh ke dalam paper cup dan letakkan Orange Marmalade sebagai filling dan tutup dgn butter td lagi.
  • Bakar selama 25min

Oct 11, 2008

Choc Crunchies


Lepas raya kueh dah abes.. so aku buat la lagi kueh raya paling senang bg aku.. tak yah bakar..heheh..taken from--> http://hanieliza.fotopages.com/?entry=948234

ingrediants:
  • 150 gm cornflake
  • 150 gm rice kriespie
  • 400 gm cooking choc (double boiled)
  • walnut,almond (dry fried/baked)
  • Raisins
  • colorfull choc rise (sprinkle on top--optional)
  • paper cup
methods:
  • mixed all together and put into the paper cup and sprinkle wt the colorfull choc rise.
Done!..